Panik atak nedir sorusuna ani başlayan ve hızlı bir şekilde şiddetlenen, çoğu zaman şiddetli bir tehlike duygusunun eşlik ettiği belirli bir başlangıcı ve sonu olan yoğun bir korku nöbeti olarak açıklamak mümkündür.
Panik Atak Tek Başına Bir Hastalık veya Psikiyatrik Bir Tanı Mıdır?
Bu alanda en çok karıştırılan noktalardan biri panik atak ile panik bozukluk kavramlarının aynı anlama geliyor gibi algılanmasıdır. Panik atak tek başına bir bozukluk veya psikiyatrik bir rahatsızlık DEĞİLDİR.
Panik atak sırasında sıkça ortaya çıkan belirtilere baktığımızda,
- Yoğun kalp çarpıntısı,
- Kalp hızında artma,
- Terleme, titreme, nefes darlığı yaşama
- Boğuluyormuş gibi olma, soluk kesilmesi, göğüs ağrısı
- Bulantı, uyuşma, baş dönmesi, sersemlik, bayılacakmış gibi olma,
- Gerçekdışılık algısı (Derealizasyon) veya kendine yabancılaşma duygusu (Depersonalizasyon)
- Kontrolü kaybetme korkusu, ölüm korkusu
- Ateş basması ya da üşüme
gibi belirtiler sıralanabilir. Bu belirtilerden en az 4 tanesi on dakika içerisinde ortaya çıkarsa panik ataktan şüphelenebiliriz.
Panik atak belirtileri kişilerde genelde yoğun korku yaratabilir ve kişi bu yaşadığı atak halini olumsuz yorumlamaya eğilimli olur. İlk panik atağı birçok olayın/durumun tetiklemesiyle yaşamak mümkün. Bunlar içerisinde,
- Yorgunluk,
- Menstürel periyot,
- Hipoglisemi,
- Alerji,
- Aşırı alkol alma ve fazla kahve tüketimi,
- Halüsinojen veya diğer psikoakteif maddelerin kullanımı
- Anksiyetenin yüksek olması
gibi birçok sebep bulunabilir. Dolayısıyla yalnızca panik atak geçirmiş olmak bizi panik bozukluğa sahip bir birey yapmaz.
Panik Bozukluğun gelişimine baktığımızda panik atakların ortaya çıkması, belirtilerin düşünce düzeyinde “zararlı” olarak değerlendirilmesi ve bu belirtilere karşı duyarlı hale gelme tüm bunlarla birlikte kaçınma davranışlarının gelişmesi gibi bir izlenmektedir.
Peki Panik Bozukluk Nedir?
Tanı kriterlerine göz attığımızda (DSM-V Tanı Kriterlerine göre),
Yineleyen beklenilmeyen panik ataklar geçirme ve ataklardan en az birini en az bir ay süreyle aşağıdakilerden biri veya ikisi izler:
1. Başka atakların olacağına veya atakların sonuçlarıyla ilgili kalıcı kaygı ve endişe duyma,
2. Ataklarla ilişkili olarak belirgin uyum bozucu davranış değişikliği (panik ataktan kaçınmaya dönük davranışlar), bunlar agorafobik kaçınmayı da içerebilirler.
- Panik ataklar sadece bir madde veya ilacın veya genel bir tıbbi durumun sonucu değildir.
- Panik ataklar başka bir ruhsal bozukluğun belirtileriyle sınırlı değildir.
Panik Atak Ankara genelinde Uzman Psikolog Müge Gürsay ile yüz yüze terapi için Ankara Tunalı Sedir Psikoloji Merkezinde veya çevrimiçi terapi tercih edenler için online terapi ile destek vermektedir. Ücretsiz Ön Görüşme desteği ile Ankara Tunalı psikolog ihtiyaçlarınız için iletişime geçebilir, psikolog online terapi desteği alabilir ve tedavi noktasında aradığınız desteği bulabilirsiniz.